През юли десетки страници във Facebook разпространяват информация, според която над 1650

...
През юли десетки страници във Facebook разпространяват информация, според която над 1650
Коментари Харесай

БНР: Неактуална информация за работещи пенсионери се разпространява във Фейсбук като нова

През юли десетки страници във Facebook разпространяват информация, съгласно която над 1650 пенсионери, които работят в държавната администрация, ще бъдат освободени след Нова година. Новината провокира хиляди мнения и реакции, оповестява БНР инспекция на обстоятелства.

Споделените линкове препращат към уеб сайтове, в които текстът наподобява по един и същи метод, а като източник се показва 19min.bg. Някои от уеб страниците обаче прецизират, че не разполагат с ресурсите да ревизират информацията, която доближава до редакцията и не подсигуряват за истинността ѝ.

Проверка на БНР откри, че новината в сайта 19min.bg е оповестена през 2019 година, т.е. е неактуална все още на публикуването и разпространяването ѝ през юли 2022 година Оказва се даже, че информацията в този тип е оповестена през 2018 година в уеб страницата на BTV Новините.

Става дума за прокарана от тогавашния финансов министър Владислав Горанов промяна в бюджета за 2019 година, с която е решено пенсионерите да не могат да бъдат държавни чиновници. През март 2019 година обаче Конституционният съд разгласи този текст за противоконституционен. Разпоредбите бяха атакувани по-рано от президента Румен Радев, а след това и от тогавашния омбудсман Мая Манолова.

За неактуалността на популяризираната информация удостоверяват доста от посочените обстоятелства и представени персони. 

Твърди се да вземем за пример, че в Закона за държавния бюджет за следващата година е включен текст, съгласно който хората след пенсионна възраст няма да могат да са на държавен пост. 

В реалност при започване на декември 2021 година тогавашният вицепремиер Асен Василев разгласи, че новото ръководство ще понижи администрацията с към 30 000 души. Малко по-късно в Министерство на вътрешните работи стартира освобождение на чиновници, които са трансферирали годините за пенсия. Според данни на дирекция „ Човешки запаси “ на МВР към юли 2022 година, работещите пенсионери в системата по Закона за Министерство на вътрешните работи, Закона за държавния чиновник и Кодекса на труда са към 5000 души.

През декември 2021 г. Министерството на образованието и науката заяви, че приключва договорите на 25 чиновници в централната администрация, които са придобили право на пенсия за застрахователен стаж и възраст към края на ноември 2021 година, както и тези, които към този момент са пенсионери, само че все още не престават да работят.

Същия ход предприе и Министерството на превоза и съобщенията.

В края на юни 2022 година Парламентът утвърди окончателно актуализацията на държавния бюджет, която е в сила от 1 юли 2022 г. В нея са заложени 297 000 лева за структурни промени и дейно ръководство, в това число за погашение на компенсации на личния състав в обществения бранш, както и за нарастване на възнагражденията на личния състав след осъществени структурни промени.

Никъде обаче в законовите текстове за държавния бюджет не написа за редуциране на 1650 пенсионери, които работят в държавната администрация.

Освен това в информацията, публикувана във Фейсбук и с посочен първоизточник 19min.bg, са представени Стефан Балабанов като заместник-шеф на Министерство на вътрешните работи, Младен Маринов като министър на вътрешните работи и Менда Стоянова като началник на бюджетната комисия в Народно събрание. През юли 2022 г.  министър на вътрешните работи е Бойко Рашков, заместник-министър на вътрешните работи е Стоян Темелакиев, а ръководител на парламентарната бюджетна комисия е Любомир Каримански.

Заключение

Разпространяваната във Фейсбук информация за освобождение на пенсионирани чиновници в администрацията e ПОДВЕЖДАЩА, тъй като е неактуална и не дава отговор на истината към юли 2022 година Новината е от 2018 година, а през юли 2022 година няма оповестено публично желание да бъдат съкращавани 1650 работещи пенсионери от началото на идната година.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР